Skip to main content

Et netværk for mennesker der er ramt af andres selvmordshandlinger

Om NEFOS

NEFOS er en selvstændig rådgivningsindsats under den almennyttige fond, Fonden for Socialt Ansvar (FSA). Den daglige ledelse forestås af chefen for NEFOS med reference til direktøren for Frivilligt Socialt Arbejde under Fonden for Socialt Ansvar. https://socialtansvar.dk/

Netværket for selvmordsramte, NEFOS blev grundlagt som forening i 2005 af en gruppe fra Landsforeningen for efterladte efter selvmord og fagpersoner, da der ikke fandtes organiseret støtte eller hjælp til efterladte og pårørende til selvmordstruede. Siden 2005 har der været rådgivning til pårørende og efterladte, drevet af et mindre sekretariat og rådgivningen der ydes af frivillige, uddannet i NEFOS.
I 2021 blev NEFOS landsdækkende og begyndte en gennemgribende organisationsudvikling med professionalisering af sekretariat og rådgivningen, på baggrund af støtte fra OAK Foundation i perioden 2021-2023. I 2023 blev NEFOS som forening nedlagt og optaget i Fonden for Socialt Ansvar for at sikre organisationens konsolidering. 

NEFOS er landsdækkende med frivllige rådgivere i hele landet, der giver individuel rådgivning og/eller gruppeforløb, og har derfor stor viden om efterladtes problematikker og karakteristika ved kompliceret sorg. Udover at rådgive efterladte til selvmord arbejer NEFOS med at udvikle nye rådgivningstilbud målrettet forskellige aldergrupper og deres behov.

NEFOS arbejder desuden for at gøre opmærksom på den manglende hjælp til efterladte, på trods af at al forskning viser, at det er en meget udsat gruppe.

Bliv frivillig rådgiver i NEFOS

Hos NEFOS modtager vi årligt hundredvis af henvendelser fra mennesker, der har brug for rådgivning og støtte til at komme gennem de mange tanker og følelser, der opstår ved selvmordshandlinger hos ens nærmeste.

De frivillige rådgivere hos NEFOS er kernen i organisationen. Som frivillig rådgiver får du mulighed for bidrage til rådgivning og støtte til mennesker med selvmordshandlinger tæt inde på livet.

Hos NEFOS vil du med din tid, faglighed og medmenneskelighed deltage i et meningsfuldt arbejde. Du vil være med til at give mennesker i livets sværeste situationer mulighed for at finde vejen videre med nyt livsmod.

NEFOS tilbyder individuel rådgivning og gruppeforløb til efterladte og pårørende til selvmordshandlinger. Du kan vælge, om du vil arbejde med individuel rådgivning eller gruppeforløb eller begge. NEFOS er en landsdækkende organisation. Vi har frivillige rådgivere i hele landet. Du kan blive frivillige uanset, hvor i landet du bor.

Vil du være frivillig rådgiver

Kan du svare ”ja” til følgende spørgsmål:

  • Har du en relevant faglig baggrund eller er du sidsteårsstuderende på relevant fag?
  • Er du minimum 25 år gammel?
  • Har du kendskab til 2-sporsmodellen?
  • Er du i stand til at lytte og stille spørgsmål?
  • ”Tør” du rådgive, når der er brug for det og gå ind i den svære samtale?
  • Har du mulighed for at være frivillig rådgiver i minimum 18 måneder?
  • Vi du have mulighed for at afsætte 2-4 timer om ugen i oplæringsperioden?
  • Kan du have individuelle samtaler eller være gruppe- eller medgruppeleder 2-3 gange om måneden?

Så er du præcis den, NEFOS leder efter. Send os en mail på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., hvor du beskriver dig selv, din baggrund og din motivation for at blive frivillig rådgiver hos NEFOS. Vi vil derefter kontakte dig til en uforpligtende tilknytningssamtale, hvor vi taler dine muligheder igennem.

Har du haft selvmord tæt på livet som efterladt eller pårørende, skal der gå 2 år fra denne oplevelse til du vil have mulighed for at blive NEFOS frivillig.

Inden du sender din mail afsted, vil vi opfordre dig til at læse om uddannelse og kompetenceudvikling og om livet som frivillig.

Hvis du har spørgsmål eller problemer med at sende din mail, er du meget velkommen til at kontakte NEFOS’ sekretariat. Ring 63 12 12 26 alle hverdage klokken 9-13.

Frivillig uddannelse

Introduktionsforløb

NEFOS er baseret på høj faglighed og vi prioriterer grundig oplæring af de frivillige rådgivere højt.

Når du starter i NEFOS, vil du blive introduceret til den regionale koordinator i din region, som vil være din kontaktperson gennem al din tid som NEFOS frivillig rådgiver.

Undervisning varetages af NEFOS og vil give mulighed for læring gennem teori og praktiske eksempler. Der er også mulighed for at få faglig sparring og diskussioner i løbet af forløbet med de faglige undervisere og de andre frivillige. 

Sidemandsoplæring

Sideløbende med holdundervisning vil du som ny frivillig modtage sidemandsoplæring. Du vil blive tilknyttet erfarne NEFOS frivillige, hvor du vil deltage i individuelle samtaler med brugere eller i gruppeforløb.

I første del af sidemandsoplæringen vil du have en observerende rolle, senere i forløbet vil du lede samtalen med støtte fra mentor. Før og efter hver samtale vil der være tid til at tale om opgaven og dine oplevelser med din mentor som en vigtig del af din oplæring. 

Udover NEFOS’ grundkursus får du mulighed for at deltage i relevante kurser og temaaftener arrangeret af NEFOS. Det er et tilbud til vores frivillige for at opnå faglig inspiration, spændende diskussioner og ny viden.

Cirka hver anden måned vil NEFOS besøge din region og arrangere et møde med alle frivillige i regionen med henblik på faglige diskussioner, erfaringsudveksling og læring.

Supervision

Hos NEFOS er de frivillige i centrum, og det er vigtigt at sikre din og dine frivillige kollegers trivsel. Derfor er der der løbende supervision.

Opgaven som frivillig

At være rådgiver i NEFOS er et meningsfyldt og fleksibelt frivilligjob, hvor du er med til at give mennesker, der befinder sig i sorg og krise et rum, hvor de kan være, og få støtte til at leve videre.

NEFOS har lokalafdelinger i alle landets fem regioner. Det betyder, at du vil kunne være frivillig rådgiver hos NEFOS uanset hvor i landet, du bor.

NEFOS lægger fokus på det personlige møde mellem bruger og frivillig rådgiver. Dog har corona lært os, at det er muligt at have individuelle samtaler online eller telefonisk. Som NEFOS frivillig får du betalt telefon til rådgivningen, og dine transportomkostninger bliver dækket.

Alle NEFOS’ aktiviteter foregår i frivilligehuse eller NEFOS’ lokaler. Vores regionale koordinatorer sikrer, at du vil have adgang til lokaler, når du har samtaler med brugere.

Støtte

Vi siger tak for hjælpen til jer, som gør vores arbejde muligt. Socialstyrelsen, kommuner, fonde, firmaer og privatpersoner har gennem de seneste år støttet os. Bidragene dækker både over økonomisk støtte og diverse sponsorater.